Kemal Kutlu, Bir Barış Manço sevdalısı, sesi Barış ağabeyin sesinden farksız, davranışları onu andırıyor.  Bu günlerde Kahramanmaraş'tan yola çıkıp İstanbul'a gelmiş burada, sanat dünyasında kendine kalıcı bir yer aramakta.  İçinde bulunduğumuz günlerin Barış Manço'nun ölüm yıldönümü olması münasebeti ile de, ilk röportajımızı KEMAL KUTLU ile yapmayı uygun gördük. 

 

İşte, radyolarda parçaları çalınan, İnternet sitelerinde yayınlanan, Televizyonlarda programlara çıkan, lakin halen bir kaset çalışması olmayan, kaseti çıkmadan meşhur olan bir şarkıcı, sevenlerinin  tabiriyle Manço Kemal...   


Müziğe nasıl başladınız?

       İlkokulda iken çocuk korosunda başladım. 1985 yılı nisan ayında, bayram etkinliklerinde ilk kez solist olarak sahneye çıktım.

       Daha sonra müzik vazgeçemediğim bir tutku haline geldi. Çocukluk yıllarında çizgi filmlerin müzikleri ezberlerdim.

Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

       Hayatımda hep sevgi ve barışın temsilcisi olmayı arzuladım, Bu arzumun bir gün gerçekleşeceğine inanıyorum.

Barış Manço'nun Hayatınızdaki yeri nedir?

       Hayatım boyunca her yönüyle Barış Manço'yu üstad olarak gördüm, eğer ki onu tanımasaydım müziğe hiç başlamamış olacaktım, bana müziği sevdiren oydu.
Onunla müziği gerçek manada tanıdım ve hissettim. Şarkılarında müzikten öte çoğu insanın hissedemediği değerleri hissettiğime inanıyorum ve kendimi Türkiye'de, Barış Manço ekolünün temsilcisi olmaya adadım.

Barış Manço'nun anısını yaşatmak adına neler yaptınız?

       Yapacağım her çalışmamda çıkaracağım kasetlerde Barış Manço'dan 1 parça seslendireceğim, konserlerimde onun parçalarını söylemeye devam edeceğim. Barış ağabeyin misyonunu devam ettirmeyi amaçlıyorum.

       Fakat ben Barış Manço'ya sahip çıktıkça nedense birileri bundan rahatsız oluyor. Barış Manço'yu kendilerinin tekelinde tutmaya çalışanlar var. Sonuçta Barış Manço kimseye ait değildir. Halka mal olmuş bir sanatçıdır. Onu seven her insan onun adına her şey yapabilmelidir. Buna da kimse karışmamalıdır.

Size bir anımı anlatayım;

       Kahramanmaraş'a 2000 yılında anma konserleri kapsamında Barış Manço'nun grubu Kurtalan Expres gelmişti.
Bu gruba sesimi dinlettim. Kendi tarzımda bir şeyler yapmamı söylediler. Ben onlara tarzımın bu olduğunu söyledim. ve onlara o gün konserde onun anısına bir şarkı seslendirmek istediğimi söyledim. Çok sert bir şekilde reddettiler. Benim, kendilerle sahne alacak kadar müzik adamı olmadığımı iddia ettiler ve beni terslediler. aramızda ufak bir münakaşa geçti. Bu sahneye Barış Manço 40 yılda geldi, benim gibi bir insanın asla çıkamayacağını söylediler ve beni küçük gördüler. bende onlara hiçbir şeyin imkansız olmadığını, aksini ispat edeceğimi söyledim.

       Ben ilk başlarda en büyük desteği Barış Manço'yu sevdiklerini iddia eden bu kişilerden bekliyordum nedense en büyük engelleri onlar çıkartıyorlar, öyle ki Barış Manço vakfına demo kayıtımı ve hakkımda basında çıkan yazıları gönderdim, dernek yayın kuruluna dinleteceklerini söylediler ama bana ulaşmadılar. Acaba bu derneğin açılma sebebi nedir daha anlamış değilim.

       En büyük hayallerimden bir tanesi de, Türkiye ve Japonya da ki hayranlarına İstanbul ve Tokyo da büyük bir konser vererek Barış abiye benzeyen sesimi onun tüm sevenleriyle paylaşmak, bu şekilde yıllardır hasret kaldıkları Barış Manço'nun sesini ve onun özlemini elimden geldiğinde gidermek istiyorum.

 

Röportaj sonrasında Kemal KUTLU editörümüz Ömer ARIKAN ile birlikte.

 

 


Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz?


       Kahramanmaraş ilinde Özel sektörde elektrik teknisyeni olarak çalışmaktayım.

Geliriniz sanatınızı icra etmenize yeterli oluyor mu?

       Elbette ki yeterli olmuyor. Bu güne çok zor şartlar altında geldim. Müziğe daha fazla zaman ayırmak istiyorum ama işim buna müsaade etmiyor. Daha farklı şartlarda olsaydım çok daha verimli olabilir, şimdiye kadar çoktan kaset çıkartmış olurdum.


    Bir düğün salonunda piyanist bir ağabey ile tanışmıştım. Bana çok ilgi gösterdi, az bir maliyete şarkıların altyapısını oluşturabileceğini, belirtti, bende kabul ettim. Kahramanmaraş'ta bir stüdyo olmamasına rağmen, çok zor şartlar altında kendi oluşturduğumuz amatör bir stüdyo ortamında, hücum kayıt olarak yani montajsız canlı olarak kayıt yapıldı. Bu demo sayesinde bugünlere gelebildim. İlerleyen zamanda daha iyi bir organizasyon ile Barış Manço'nun vefatının ikinci yılında ikinciyi çıkardım

Askerden tezkerinizi yeni aldığınızı biliyoruz. Askerlik süresince sanatınızı icra ettiniz mi?

       Askeriyede solist olarak her gün 1 saat sahne alıyordum. Orada yeni bir grup oluşturduk. Gruptaki arkadaşlar birbirimizi askerlik yaparken tanıdık. Ekipteki her bir arkadaş ülkenin değişik yerlerinde ikamet ediyorlar. Askerlik bitmesine rağmen biz ayrılmadık, grup olarak sahne alıyoruz. Askeriye bu yönüyle bana bir çok şey kazandırdı.

       Askerliğimi yaparken ekibimizle birlikte yine amatör bir ortamda 3. çalışmamızı banda aldık. Askerlik süresinde sahne almam kendimi geliştirmemde büyük rol oynadı.
 

Kemal Kutlu ilk sahneye çıktığında daha ilkokul 2.sınıftaydı.

Kendisinin bu temiz sesini keşfeden öğretmeni 23 Nisan bayram etkinliklerinde solistlik yapması önerisinde bulunmuştu.

Bu sayede ilk sahne çalışmasını yapmış oldu.

 


Kaset çıkartmayı düşünmüyor musunuz?

       Şu an ilgili kurumlarla bağlantılım var. Hangi firma ile anlaşıp ne zaman kaset çıkaracağım kesinleşmiş değil.

Beraber müzik yaptığınız Bir ekibiniz var mı, Bir enstüman kullanıyor musunuz?

       Evet bir ekibimiz var. Toplam 4 kişiyiz. Bir bağlama, bir gitar, bir de klavye kullanan arkadaşım var. Kendim Gitar kullanıyorum.

Sürekli sahne aldığınız bir yer var mı?

       Hayır bir yerde düzenli olarak sahne almıyorum, özel istek üzerine gidiyorum. Öğrenci geceleri, partiler, özel günlerde sahne alıyorum.

Sözünü yazıp, bestesini yaptığınız parçalar var mı?

       Neredesin isimli parça bana ait. Bu aralar kaset çalışması için yeni parçalar hazırlıyorum.

Sizi sevenler tarafından Manço Kemal diye anılıyorsunuz bu sizi rahatsız ediyor mu?

       Hayır aksine gurur duyuyorum. İnsanların beni görünce Barış Manço'yu hatırlaması ve Barış Manço ismi geçtiğinde de beni hatırlaması benim için büyük bir gurur kaynağı olacaktır.

Sesiniz Barış Manço'nun sesiyle hemen hemen aynı, Hep Barış Manço parçaları mı söyleyeceksiniz? Sesinizin bir taklitten öte gidemeyeceği söyleniyor ne dersiniz?

       Sesim kesinlikle taklit değildir. Barış Manço benim için bir sevdadır elbette onun şarkılarını da seslendiririm. Çünkü insanlar benden bunu dinlemek istiyorlar. Benim sesimde Barış Manço'yu hatırlamak istiyorlar. fakat bu benim taklit yaptığım anlamına gelmez. Benim kendi beste çalışmalarım da var. Anadolu Rock tarzında düzenleme yaptığım türkülerde var.

       Ben şimdi ne kadar konuşsam boş. Sesimin taklit olmadığı dinleyenler anlayacaklardır. Sonuçta taklit için bir kaç şarkıda çalışırsınız. Ben Barış Manço'nun bütün parçalarını rahatlıkla söyleyebilirim. ses renginin aynı olması eğer taklit demekse o zaman haklısınız.

        Ayrıca şarkılarım İnternet müzik sitelerinde, kısa sürede en çok indirilen şarkılar arasına yükseldi. Bir çok İnternet müzik sitesinde yayınlanıyor. Türkiyenin en çok ziyaret edilen müzik sitesi www.nostaljim.com da 8 parçam yayınlanmakta.  Şarkılarımı dinlemek isteyen sevenlerim, bu siteden bilgisayarlarına çekebilirler.  

  4462 kez okunmuştur.